С какво ще се храним през 2030 28.12 | 15:04

Как ще се е променил светът според „Глобални тенденции 2030: Алтернативни светове“

От Мартина Панайотова

На 10 декември 2012 години на бял свят се появи докладът "Global Trends 2030: Alternative Worlds", или "Глобални тенденции 2030: Алтернативни светове", на американската организазия National Intelligence Council. Както се досещате, в него е разгледан светът след 18 години във всички възможни аспекти. Като се започне от издигането на азиатските икономики, климатичните промени, енергетиката, радикалният ислям... И се стигне до храната. Защото по важност тя не отстъпва нито крачка пред останалите засегнати теми.

Очаква се през 2030 година търсенето на храна да се е увеличило с около 35% . Просто защото светът ще е нараснал с 1 милиард гърла. Същото се отнася и за питейната вода, като процентите тук скачат на 40. Световното земеделие използва около 70% от глобалните сладководни източници. Къде отиваме?

Представете си САЩ с техните 315 010 000 жители и изключително лошите им джънк фууд навици. От къде идва месото в бургерите? А пържените картофи? След като консумацията нараства, нараства и самото производство, като принципите на последното съвсем се огъват пред принципите на здравословното хранене. То съвсем не влиза в плановете на глобалната хранителна индрустрия. Да, храната сама по себе си е цяла индустрия, която ангажира покрай себе си още няколко.

Ако оставим Щатите и техните необходимости настрана, ще видим другата половина на света, където хората буквално се бият за парче хляб. В Африка и страните от Средния Изток след не повече от 20 години ситуацията няма да се е подобрила, поне според авторите на доклада. Точно тези райони ще са най-засегнати от липсата на питейна вода, храна и дори обработваема почва.

Въпреки многобройните анти-ГМО инициативи, генномодифицираните култури ще продължат да бъдат основен фактор в глобалното земеделие.

Все пак, и развитието на технологиите ще си каже думата – земеделските инструменти и похвати ще са далеч по-пестеливи на вредни за човека вещества, като намален трябва да бъде и негативният ефект на земеделието върху околната среда.

Какво още казва докладът може да научите от Kulinar.bg.



Водещи

Най-четени