Самотният Джордж си има наследници! 23.11 | 14:49

Учени откриха гигантски костенурки от същия вид

От Ивайло Коралски

След като костенурката Самотният Джордж почина се смяташе, че този вид гигантски костенурки е изчезнал. На Галапагоските острови обаче бяха открити представители на същия вид, предаде Франс прес, цитирани от БТА. 

Смятан за единствения оцелял представител от вида Geochelone abingdoni, Самотният Джордж бе на около 100 години, когато издъхна през юни.

Самотният Джордж бе открит там преди тридесетина години.

Изследване на учени от Йейлския университет обаче позволи да бъдат открити други 17 представители на същия вид, а това дава надежди за спасяването му.

Смъртта на стогодишната костенурка не е краят на този вид гигантски костенурки, заявиха от дирекцията на Националния парк на Галапагоските острови.

Новооткритите представители на вида живеят в района на вулкан на остров Исабела, който е част от Галапагоския архипелаг, както и остров Пинта, на който умря Самотният Джордж.

На този вулканичен остров учени направиха опити за кръстосване на Самотния Джордж с генетично близки до него женски костенурки. След 15-годишно съжителстване опитите им се провалиха, макар че се прибягна дори до изкуствено осеменяване.

След като изследваха 1600 проби, учените заключиха, че става въпрос за 9 женски и 3 мъжки костенурки, както и за 5 млади екземпляра, чийто пол все още не е идентифициран.

Повече за Джордж, тук

Водещи

Най-четени