Свръхсекретната рецепта на Coca-Cola е разкрита 15.02 | 12:53

Информацията за пазената от десетилетия тайна изтече в интернет

От Олга Андреева

Разкрита е рецептата на Coca-Cola, пазена в строга тайна години наред, съобщи британският сайт Οrange News.

Първата тайна рецепта на Coca-Cola, която се държи заключена в стоманен трезор в Атланта и се охранява 24 часа в денонощието, е изтекла онлайн.

Съставките на напитката, създадена от фармацевта Джон Пембъртън през 1886 г., винаги са били загадка, подчертава в. Daily Telegraph.

Въпреки това, сайтът Thisamericanlife.org твърди, че е открил рецептата на снимка във вестникарска статия от 8 февруари 1979 г., където се вижда разгърната книга с рецепти.

Рецептата, която се смята, че е точно копие на тази на Пембъртън, съдържа точните количества от всички масла, необходими за изготвянето на тайната съставка на Coca-Cola, 7X.

Макар че тази съставка представлява само един процент от общата формула на напитката, се смята, че именно тя дава уникалния вкус на популярната безалкохолна напитка.

"Тайната рецепта" за сиропа, който е в основата на напитката, се състои от: течен екстракт от кока, 3 драма (глътки), 3 унции лимонена киселина (1 унция=29 мл), 1 унция кофеин, 30 захар (не е ясно каква мерна единица), 2,5 галона вода (1 галон= 3,76 литра), 2 пинти лимонов сок (1 пинта=0,47 литра), 1 унция ванилия и карамел, 1,5 унции или повече, в зависимост от желания цвят.

Ароматът 7X, от който се добавят 2 унции към пет галона сироп, се състои от: 8 унции спирт, 20 капки портокалово масло, 30 капки лимоново масло, 10 капки масло от индийско орехче, 5 капки масло от кориандър, 10 капки масло от нероли и 10 капки масло от канела.

Водещи

Най-четени