Тайната на Coca-Cola не е разкрита, твърдят от компанията 16.02 | 14:12

Coca-Cola отрича да е излязла наяве 125-годишната рецепта на газираната напитка

От Олга Андреева

Американската компания Coca-Cola отрече твърденията, че рецептата на прочутата газирана напитка Coca-Cola е разкрита, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс. По-рано тази седмица американският радиоводещ Айра Грас заяви в програмата "Американски живот", че знае формулата на газираната напитка.

Според него Coca-Cola е съставена от портокалово масло, лимонено масло, масло от индийско орехче, масло от кориандър, масло от портокалови цветчета, канела, алкохол, лимонов сок, ванилия, карамел, придаващ й цвят, захар и листа от растението кока, съдържащо малки количества кокаин.

Глас уточни, че тази смесица няма вкуса на комерсиализираната в наши дни Coca-Cola, но това не означавало, че не става дума за оригиналната рецепта.

Според водещия тази формула е била записана на ръка, открита сред документи, принадлежащи на фармацевт и публикувана в ежедневника "Atlanta Journal-Constitution" още през 1979 г.

Тогава към статията била публикувана и снимка, на която се виждали страници от тетрадка с ръкописен почерк, изброяващ съставките на онова, за което радиоводещият твърди, че е рецептата на популярната газирана напитка.

Тетрадката е била в действителност на приятел на Джон Пембъртън, фармацевта, който е създал Coca-Cola през 1886 г. Тетрадката е преминала през много ръце и накрая се озовала у фармацевта от щата Джорджия, Евърет Бийл.

Той пък бил познат на автора на статията, появила се в американския вестник през 1979 г., е казала вдовицата на Бийл, с която е разговарял радиоводещият.

Във връзка с тези разкрития говорителят на Coca-Cola Кери Треслър припомни, че през годините мнозина са се опитвали да разкрият тайната рецепта за напитката, но безуспешно. Рецептата си остава мистерия вече близо 125 години.

Водещи