Семейство извади съкровище за над 1 милион долара от Атлантика 30.07 | 09:57

Ценностите включват 51 златни монети и 12 метра златна верига

От Ралица Илиева

Семeйство търсачи на съкровища от американския щат Флорида откри на дъното на Атлантика съкровище за над 1 милион долара.

Ценностите бяха извадени от Ерик Шмит на дълбочина 4,5 метра на около 210 км от Маями. Находката включва 51 златни монети и 12-метрова златна верига. Сред монетите има отличен образец на реала, изсечен през 1715 година за испанския крал Филип Пети. В света има само няколко такива монети.

Съкровището бе извадено още през юни, но съобщението бе направено едва сега, за да съвпадне с 300-годишнината от гибелта на испанската флотилия, която е превозвала ценностите през 18-ти век. Това съобщи Брент Брисбън, представител на компанията, която има правата върху отломките, предаде Ройтерс.

Испанската флотилия се е състояла от 11 галеона, поели курс от Хавана за Испания. Корабите корабокруширали през 1715 година край бреговете на Флорида след мощен ураган. Документи свидетелстват, че превозваният товар струвал 400 милиона долара, като от тях вече са открити ценности за 175 милиона долара. Сегашната находка е трета поред.

През 2010 година компанията на Брисбън придоби права да изследва морския участък край Флорида. Тя сключва договори със златотърсачи в качеството им на подизпълнители. От това се възползва и семейство Шмит - Рик, Лиза, двете им деца и снаха им, които издирват морските съкровища със собствен кораб.

По закон 20% от съкровището ще стане собственост на щата Флорида, а друга част ще бъде изложена в музей. Остатъкът ще бъде поделен между компанията на Брисбън и семейство Шмит.

Водещи

Най-четени