След 2 седмици вече сме забравили, че сме били на почивка 02.08 | 14:45

След същия период хората се чувстват толкова уморени, колкото са били и преди ваканцията

От Елена Кирилова

Благоприятният ефект от почивката за здравето и благосъстоянието изчезва в рамките само на две седмици след прибирането у дома, твърдят психолози.

Изследване установява, че работниците се връщат в офиса по-щастливи, по-здрави и заредени с повече енергия, особено ако след заминаването им не се е натрупала много работа. Те дори се справят по-лесно с новопоявилите се проблеми, съобщава в. Telegraph.

Въпреки цялостното подобрение, този ефект започва да избледнява в рамките на първата седмица след завръщането. Две седмици след пристигането служителите започват да се чувстват също толкова уморени, колкото преди излизането в почивка.

Все пак, това не означава, че ваканциите са загуба на време и пари. Представители на академичните среди твърдят, че колкото и скъпо и непопулярно да е решението на проблема сред работодателите, най-доброто, което може да се направи, е персоналът да си взема отпуск много по-често.

"Екскурзиите дават възможност на хората да се свържат отново със семейството, с партньора и с приятелите си. Те ни помагат да "презаредим батериите си", да останем продуктивни и да се представяме по-добре", коментира Джесика де Блум, изследовател в областта на здравната психология в Radboud University в Холандия.

"Фактът, че последващите ефекти са краткотрайни само потвърждава това, че трябва да се отдаваме на почивка по-често, за да запазим нивото на здраве и благополучие високо", смята специалистът.

За да установи това, Джесика де Блум изследвала 96 холандски работници две седмици, преди да отидат на почивка и няколко седмици след завръщането им на работното място.

Въпреки че като цяло служителите се върнали обратно освежени, повечето от ползите от ваканцията изчезнали в рамките на първата седмица, а най-дълготрайният положителен ефект върху умората изчезнал само след две седмици.

Водещи

Най-четени