След седмица на "трона" почина най-възрастният човек в света 18.12 | 12:29

След кончината на Дина Манфредини за най-възрастен е обявен японецът Джироемон Кимура

От Диана Цветкова

Почина американката Дина Манфредини, която в продължение на малко над седмица бе носител на "титлата" най-възрастният човек на планетата.

115-годишната Манфредини получи признанието след кончината на сънародничката ѝ Беси Купър, която бе на 116 г.

Внучката на Дина каза, че тя е починала в понеделник сутринта (17 декември), но не назова причината за смъртта ѝ. От "Световните рекорди на Гинес" потвърдиха, че жената е наследила титлата за най-възрастен човек в света преди по-малко от две седмици.

Дина Манфредини емигрира от Италия през 1920 г. и се заселва в град Де Мойн, щата Айова заедно с мъжа си Рикардо Манфредини, който умира през 1965 г. По време на Втората

световна война тя работи в завод за производство на боеприпаси.

След смъртта на съпруга ѝ Дина Манфредини живее сама в продължение на 42 години, а през 2007 г. постъпва в старчески дом, пише БТА.

На 101-годишна възраст ѝ е открит рак на дебелото черво. Тя оставя три деца, седем внуци, седем правнуци и 12 праправнуци.

Говорител на "Гинес" каза, че сега най-възрастният човек в света е японецът Джироемон Кимура. Той е роден на 19 април 1897 г., поради което е само с 15 дни по-млад от Манфредини.

Според говорителя Кимура е вторият най-възрастен човек в документираната история. Японецът е работил 40 години в пощенския клон на родния си град, а след това се пенсионирал и до 90-годишна възраст се е занимавал със селско стопанство.

Кимура обяснил веднъж тайната на дълголетието си с това, че много сериозно следи какво яде.

"Колкото и вкусна да е храната, винаги трябва да се яде с мярка," разказал столетникът.

Водещи

Най-четени