Слънцето ще се превърне в огнен пръстен (ВИДЕО) 29.10 | 15:43

Хуквайте бързо към Африка за слънчевото затъмнение

От Антония Михайлова

Астрономи, хелиофизици, астрофизици и просто любители на прекрасното вече се отправиха към Африка, откъдето ще може да се наблюдава пълното слънчево затъмнение, последно за тази година.

Този път Луната не просто ще закрие Слънцето. Затъмнението ще бъде пръстеновидно – тоест от светилото ще остане светещ пръстен, който за около минута ще сияе на небето. Ето такова космическо шоу се нарича хибридно – на някои места ще се вижда като пръстеновидно, а на други – като пълно затъмнение.

Общо сянката от Луната ще измине по повърхността на нашата планета 13 600 километра. Ще стартира от Атлантическия океан и ще финишира в Източна Африка.

За съжаление затъмнението няма да бъде видимо от България.

То ще се наблюдава като частично от крайните североизточни части на Северна Америка, от северната част на Южна Америка, Атлантическия океан, Африка – без най-южните ѝ части, Южна Европа и Арабския полуостров.

Ивицата на пълното затъмнение започва в Атлантическия океан и продължава през Централна Африка – пресича Екваториална Гвинея, Габон, Конго, Уганда, Кения, Етиопия и завършва в Сомалия. Затъмнението започва като пръстеновидно и продължава като пълно, с малка продължителност на максималната фаза.

Вижте как сянката на Луната ще премине по Земята:

Annular-total solar eclipse of 2013 November 3 from Michael Zeiler on Vimeo.

Водещи

Най-четени