Слънчевата система е като четирилистна детелина 11.07 | 13:57

Родната ни система си има опашка като на комета

От Антония Михайлова

Слънчевата система, също както и кометите, си има опашка. До този извод стигнаха американски учени, които отговарят за мисията на автоматичния апарат IBEX ("Изследовател на границите на междузвездното пространство"), изведен на околоземна орбита от НАСА през 2008 година, съобщиха Associated Press и ИТАР-ТАСС.

От НАСА информират, че в резултат на комплексен анализ на данни, предадени от IBEX през първите три години от работата му, специалисти в САЩ са стигнали до извода, че Слънчевата система има опашка, която се състои от два потока бързо движещи се заредени частици, излизащи от нашата звезда отгоре и отдолу, а също от още два потока бавно движещи се потоци от двете страни.

По формата си всичките тези потоци напомнят на четирилистна детелина. Американските експерти не знаят колко дълъг е въпросният шлейф.

С помощта на монтираните на IBEX инструменти специалистите на НАСА се надяват да добият представа за цялата структура на хелиосферата, а също да установят къде именно преминава границата на ударната вълна, която предизвиква забавяне на слънчевия вятър, пояснява БТА.

Вижте видео:

Водещи

Най-четени