Смразяващо! Тези твари смучат кръвта ни, докато спим! (СНИМКИ) 10.01 | 12:31

Креватната дървеница расте значително по-бързо, когато си има компания

От Кирил Русев

Креватната дървеница е едно от най-разпространените кръвосмучещи насекоми. Толкова разпространено, че единственият континент, в който тя не се среща, е Антарктида. Ако спите на някое по-старо легло, вероятността креватната дървеница също да спи в него е изключително голяма.

Добрата новина е, че ключов фактор за нормалното ѝ съществуване е температурата. Нужни са поне 13-15 градуса по Целзий, за да могат да се излюпят яйцата ѝ и малките да се развият.

Лошата новина е, че това развитие протича светкавично бързо, когато креватната дървеница е в група. Досега науката е изучавала насекомото предимно в изолация и се считаше, че за развитието й е нужно сравнително дълъг период от време. Ново изследване, публикувано в Journal of Medical Entomology всъщност показва, че нимфите й могат да достигнат зрялост за светкавичните 2,2 дни.

Учените още откриват, че ефектът на групата е един и същ, независимо от възрастта на индивидите в нея. Нещо повече, новоизлюпените дървеници не изискват взаимодействие с по-възрастните, за да постигнат пълна зрялост. Това означава, че веднъж снесени, яйцата на животното могат да се излюпят и без родителска грижа.

Креватната дървеница паразитира по всякакви животни, но основната й жертва сме ние - човешките същества. Ухапванията ѝ могат да причинят редица здравословни проблеми, в това число кожни обриви, физиологични реакции и алергични симптоми. Насекомото може да пренася поне 28 патогена, които са вредни за хората, но засега не е установено по научен път дали тези патогени могат да бъдат предавани.

Ухапванията се отличават с характерен червен цвят, силен упорит сърбеж и подуване, като понякога могат да се превърнат и в мехури. Обикновено лечение не е необходимо, но е важно за се вземат мерки по откриване и отстраняване на дървениците. Това може да бъде трудно поради склонността им да се крият от светлина и сравнително малкия им размер - до 8 милиметра.

В миналото разпространението на креватните дървеници се е ограничавало с ДДТ, но употребата на този препарат е забранена преди повече от 30 години и в момента се търсят алтернативни пестицидни и непестицидни методи за унищожаването им. Проблемът е, че насекомите бързо развиват резистентност към всякакви химикали.  

Водещи

Най-четени