Спомени отпреди раждането – възможно ли е? 07.06 | 11:02

Може ли да се предаде с думи опитът, получен преди усвояване на речта?

От iNews.bg

На сайта на медицинската школа на Вирджинския университет може да се прочете за случаи, когато хора си спомнят себе си преди раждането: "Някои малки деца разказват за спомени за своето раждане или преди раждането. В последния случай те описват как са се намирали в утробата на майката, а други говорят за паралелни светове или пространства."

"Понякога децата описват детайли от тяхното раждане, които родителите не са им разказвали. Макар от гледна точка на научното разбиране на детската памет такива спомени да са невъзможни, те присъстват при някои деца."

Независимо че науката е постигнала съществен прогрес в разбирането на процеса по натрупване и съхранение на спомени, паметта в много отношения продължава да остава загадка.

Възможно ли е така наречените спомени преди раждането да са само плодове на въображението, възникващи поради определени потребности на такива хора? Тази гледна точка се споделя от Марк Л. Хаув от факултета по психология към университета Лейкхед.

А може би това е един от загадъчните феномени, свързани с хипотезата, че съзнанието съществува извън пределите на мозъка? Тук се отнасят спомените за минали животи на деца, които понякога разказват съвсем недетски неща. Това би било обяснило защо тази памет е толкова ясна, макар децата още в много ранна възраст обикновено да не притежават толкова ясно съзнание, тъй като техният мозък още не се е развил напълно.

Или съществува странен процес, по време на който плодът попива спомени от мозъка на майката?

Опит за отговор на тези и други въпроси можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени