Сродници на Алън Тюринг ще връчат петиция за амнистия на осъдени хомосексуалисти 18.02 | 17:45

Подписана е от много знаменитости

От Беатрис Николoва

Докато филмът "Игра на кодове" за Алън Тюринг "тръгва" към предстоящите награди Оскар като един от водещите претенденти с осем номинации, сродници на покойния математик, разбил "Енигма" през Втората световна война, се готвят да връчат на британския премиер подписана от много знаменитости петиция за амнистия на осъдени хомосексуалисти.

Праплеменниците на Алън Тюринг Рейчъл Барнс и Невил Хънт имат намерение лично да връчат петицията на Дейвид Камерън.

"Игра на кодове" разказва историята на Алън Тюринг - блестящ математик, който по време на Втората световна война работи заедно с тайна група криптолози, с които разбива "Енигма" (машина, използвана за шифриране и дешифриране на секретни съобщения), като по този начин спасява милиони човешки животи.

След края на войната Тюринг е преследван и осъден през 1952 г. за хомосексуалност, която по това време е криминално престъпление във Великобритания и се наказва с химическа кастрация.

Алън Тюринг умира през 1954 г., след като сам слага край на живота си.  През 2009 г. тогавашният британски премиер Гордън Браун се извини официално за отношението на държавата към Тюринг, а през 2013 г. кралица Елизабет Втора го помилва посмъртно.

Подписалите петицията искат амнистия за още близо 49 000 мъже, осъдени заради хомосексуалност като Тюринг, много от които, подобно на математика, посягат на живота си. Смята се, че около 15 000 от тези мъже все още са живи. 

Петицията е подписана от 340 000 души, сред които звездите на "Игра на кодове" Бенедикт Къмбърбач и Кийра Найтли и режисьорът на лентата Мортен Тилдум. Подписите си са сложили също актьорите от "Игра на кодове" Матю Гууд, Рори Киниър и Алън Лийч, както и звезди като Стивън Фрай, Мат Деймън, Брайън Кранстън, Джеймс Кордън, Лий Даниълс, Роузи О'Донъл.

"Тюринг не само е преследван, но почти е подтикнат да сложи преждевременно край на живота от общество, наричащо го престъпник, просто защото е търсил любовта, която заслужава, подобно на всяко човешко същество. Шестдесет години по-късно правителството заявява, че му "прощава", като го амнистира. Това е жалко, тъй като не действията на Алън Тюринг трябва да бъдат опростени, а тяхното. Същото заслужават и други 49 000 онеправдани мъже", заявява номинираният за Оскар Бенедикт Къмбърбач, който се превъплъщава в ролята на гениалния математик.

Водещи

Най-четени