Старостта ще може да се лекува 05.07 | 17:54

Британски геронтолог е убеден, че това ще бъде факт съвсем скоро

От Олга Андреева

До 25 години има голям шанс старостта да може да се лекува. Геронтологът Обри де Грей е убеден, че има 50% шанс хората, които днес са на средна възраст, да доживеят времето, когато остаряването ще бъде поставено под медицински контрол, съпътстващите го болести ще изчезнат, а животът ще може да бъде удължаван безкрайно, предаде Ройтерс.

Грей не се ангажира да посочи колко дълъг ще стане човешкият живот, но е убеден, че когато учените успеят да гарантират 150-годишна продължителност на живота, по-малко от 20 години след това ще се родят първите хора, които ще могат да живеят и по 1000 години.

Макар че най-големият дълголетник до днес е 122-годишен човек, вече се регистрира тенденция към удължаване на продължителността на живота. В Япония например през изминалата година е имало 44 000 столетници, а според експерти до 2030 г. по света ще има милион столетници.

Ключът към дълголетието според британския учен ще се крие в редовното подлагане на човек на генни терапии, терапии със стволови клетки и стимулиране на имунната система. Така организмът ще може да се справи с натрупването на молекулярни и клетъчни увреждания в тялото, на които се дължи остаряването и тежките болести.

Водещи

Най-четени