Стресът влошава качеството на спермата 31.05 | 19:40

„Take it easy“

От Беатрис Николoва

Стресът влошава качеството на спермата и влияе върху еякулацията, концентрацията на сперматозоидите и способността им да оплодят яйцеклетка, сочат резултатите от изследване,
цитирани от "ScienceDaily".

Изследването на Пам Фактър-Литвак от Колумбийския университет в Ню Йорк и колегите й обхванало 193-има мъже на възраст между 38 и 49 години. Участниците минали тестове, за да се проучат работата им и усещането им за стрес от субективна гледна точка - да се установи как се чувстват, и от обективна гледна точка - да се вземат под внимание събития, които стоят зад почувствания стрес.

Освен това учените взели проби от Резултатите показват, че общо погледнато, стресът и стресиращите събития, но не и свързаният с работата стрес, влошават качеството на спермата. Стресът на работното място изглежда не е рисков фактор, но учените са на мнение, че той също може да повлияе върху репродуктивните способности, защото мъжете, чиято работа е напрегната, са с по-ниски нива на мъжкия хормон тестостерон. спермата на участниците.

"Безработните мъже са с по-ниско качество на спермата в сравнение с работещите, независимо колко стресирани са. Стресираните мъже е по-вероятно да имат ниска концентрация на сперматозоидите при еякулация и сперматозоидите им да са деформирани или с намалена подвижност. Това може да доведе до проблеми с плодовитостта.", отбеляза Фактър-Литвак.

Водещи

Най-четени