Събориха паметник на водката 08.02 | 08:49

Премахването на скулптурата е свързано с новия дух на трезвеност, наложен от Владимир Путин

От Ивайло Коралски

В уралския град Глазов беше съборен 3-метров паметник на водката - любимата руска алкохолна напитка, предаде Reuters, цитиран от БТА.

Металната скулптура била свалена от постамента ѝ, защото властите се опасявали да не направят скрита реклама на концентрата.

Град Глазов се намира на около 1000 километра източно от столицата Москва. Неговите жители с изненада открили, че металният паметник на водката, на който гледали с умиление, вече го нямало.

Премахването на скулптурата е свързано с новия дух на трезвеност, наложен от президента-джудист Владимир Путин, който също така язди кон, лети със самолет и се гмурка в морските дълбини пред камерите. Но руският държавник рядко е виждан с чашка в ръка, освен когато вдига тост за някоя многомилиардна сделка за петрол.

Путин подписа закон за забрана на рекламата на алкохола през юли миналата година. А други разпоредби забраниха продажбата на спиртни напитки в магазините след 23 часа.  

Местните власти в Глазов тихомълком събориха паметника, който бил издигнат преди 13 години. Той бил поставен в чест на 100-годишнината на местната спиртоварна "Глазовски".

По-късно станало ясно, че монументът бил преместен зад стените на пивоварната. Общинарите счели, че увековечената метална бутилка може да попадне под ударите на закона, защото рекламира производството на "Глазовски".

Водещи

Най-четени