Сърфист оцелява след свирепа атака на тигрова акула 05.04 | 12:54

Липса на паника и бързи действия спасили смелият младеж

От Ивайло Коралски

28-годишен сърфист получи множество наранявания след атака на 3-метрова тигрова акула. Трилърът се разиграва във водите около един от най-населените острови на Хаваите – Оаху.

Джошуа Холи навлязъл със своя сърф в мътни води, след като прекарал във водата почти час и половина. Именно тогава той усетил силно ухапване по левия му крак, разбирайки впоследствие, че става въпрос за атака от страна на голяма акула. За негова беда акулата продължила да го следи и атакува, вероятно предусещайки, че човекът може да се окаже лесна плячка.

Джошуа Холи обаче незагубил съзнание и след много кратка паника предприел мерки, отвръщайки на атаките на свирепия хищник със своя сърф.

"Режимът на оцеляване се включи почти мигновено и я ударих с всичка сила веднъж или два пъти. Гледах да не се паникьосвам или шокирам, а да се опитам да остана спокоен", споделя храбрият сърфист.

След няколкото успешни блокирания на атаките на морския хищник Холи започнал да гребе с ръце, легнал на своя сърф, като това му решение помогнало да се измъкне от челюстите на акулата.

Бърза медицинска помощ Холи получил още на самия плаж, като впоследствие бил откаран в най-близката болница. Състоянието на сърфиста в момента е стабилно, но му предстои операция на левия крак.

"Трябва да се прицелиш към нещо по-лесно уязвимо като очите, хрилете или муцуната на акулата и това обикновено върши работа", споделя след инцидента специалистът по акулите Ренди Хонбринк.

"Това е един от най-странните случаи в цялата ми кариера. При нито един от всички инциденти от акули, по които съм работил, след като е нападнала веднъж, акулата не е продължавала да стои на повърхността на водата и да продължава с атаките", допълва същият. Властите съобщават, че става въпрос за триметров представител на един от най-свирепите видове акули – тигровите.

На плажната ивица, където се е случил инцидентът, в момента са поставени предупредителни табели, които насърчават хората да стоят далеч от водата. Подобни предупредителни съобщения могат да бъдат забелязани и на почти всички плажове, в близост до атаката на тигровата акула.

Водещи

Най-четени