ТЕСТ: Кажи какво виждаш и ще ти кажа какъв си 08.11 | 11:18

Навършват се 129 години от рождението на Херман Роршах

От Мартина Панайотова

Ако днес сте отворили Google, вече сте известени, че на тази дата преди 129 години се ражда швейцарският психолог Херман Роршах. Името му веднага прави асоциации с прословутия Тест с мастилени петна.

През 1921 година Роршарх пише книгата си "Психодиагностика", в която поставя основите на прословутото "мастилено" изследване.

За съжаление създателят умира само година след това и не успява да види широкото приложение на откритието си - неговата голяма, според мнозина дори фанатична мечта. Той смята, че реакциите спрямо въпросните петна разкриват най-потайни кътчета от подсъзнанието на пациента. По-късно тестът е доразвит и от други учени, превръща се в най-популярния проективен метод за изследване на личността. Същевременно е обгърнат от тайнственост и противоречия. Макар немалко специалисти да го прилагат и до днес, повечето смятат, че не е благонадежден. Намират го дори за опасен.

Причините са различни: че първоначално е служел за анализ на тежко проявени престъпници, а когато са започнали да го прилагат към останалите хора, вероятността да излязат "луди" също била голяма; че резултатите до прекалено голяма степен зависят от субективната оценка на изследващия; че изображенията вече са познати в публичното пространство и пациентът може да подготви реакциите си предварително.

И все пак, в случай че ви е любопитно, можете да добиете представа за теста с мастилените петна от галерията на Jenite.bg. Вгледайте се във всяко изображение за около 10 секунди. Какво виждате?

Запишете както естеството на образите, действията, които извършват, така и личните си усещания по отношение на тях и на петното. Най-важно е първоначалното впечатление, така че не го пренебрегвайте, дори да ви се струва глупаво или твърде абстрактно. Не отделяйте повече от минута на изображение.

След това можете да разтълкувате отговорите си с помощта на информацията в Jenite.bg тук.

Водещи

Най-четени