Тази година ще следим обиколката на Дядо Коледа "smart" 23.12 | 14:15

Апликация следи белобрадия старец в навечерието на Рождество Христово

От Мартина Панайотова

Децата, които искат да проследят придвижването на Дядо Коледа в годишното му пътешествие при раздаването на подаръци, могат да го направят с новата апликация от NORAD -Северноамериканското военновъздушно-космическо командване, предаде Reuters.

Приложението, пригодено за Windows 8, e наречено "NORAD  следи Дядо Коледа" и е част от 57-годишна традиция на военното командване да възвестява маршрута на Веселия старец.

Програмата позволява на малчуганите да бъдат заедно с него, използвайки смартфони и таблети.

Апликацията показва маршрутите му край световните забележителности, като Айфеловата кула и Великата китайска стена. Чрез приложението те могат да играят на видеоигри и да гледат видеоклипчета.

Традицията започнала по една случайност през 1955 г. Местният вестник в Колорадо Спрингс, където се намира сегашният щаб на NORAD, публикувал рекламно съобщение на голям магазин, който давал телефонен номер за връзка с Дядо Коледа. Погрешка той се оказал спешният номер на тогавашното Командване за континентална въздушна отбрана CONAD, предшественик на NORAD.

Изненадан от обажданията на дечицата, дежурният офицер им обяснил, че помага на Дядо Коледа и следи траекторията на полета на шейната му на радарните екрани. В духа на 21 век програмата вече разполага с акаунт в Тwitter и страница във Facebook, освен сайта www.noradsanta.org и телефона 877-HI NORAD.

На дечицата, които любопитстват колко далеч е Дядо Коледа от техния град, доброволците, отговарящи на телефоните, имат добра новина за родителите им: Той няма да спре в техния дом, ако всички деца не са заспали. Те споделят, че често чуват в слушалката доволен глас: "Видя ли, нали ти казах!” и получават благодарствени имейли от родители.

Операцията по проследяването отнема четири месеца планиране, 1200 доброволци, 100 телефона, 30 лаптопа и два големи телевизионни екрана. Трудът е доброволен. В усилията безплатно се включват Google, Verizon, Air Canada и други компании. Доброволците, сред които дори командващият на NORAD адм. Джеймс Уинфийлд, работят на деветчасови смени.

Те отговарят на телефонните обаждания и имейли от две конферентни зали в сграда недалеч от щаба на NORAD. В отделно помещение тричленен екип пише в Тwitter и Facebook.

Доброволците проверяват координатите на Дядо Коледа в график с предупреждение: "Строго секретно". Всички - и цивилни, и военни, носят сини шапки с бяла лента с надпис "Специална операция Елф".

Всеки въпрос как точно технически става проследяването бива любезно отклоняван със загадъчно обяснение, в което задължително се споменава коледната магия, допълва БТА.



Водещи

Най-четени