Тайната на щастието се крие в погледа към миналото 04.05 | 18:09

От нас зависи да бъдем по-щастливи, убедени са учените

От Олга Андреева

Неуловимата тайна на щастието се крие в начина, по който гледаме на миналото си, установи ново университетско проучване, цитирано от в. Telegraph.

Според новото проучване, публикувано в сп. "Личност и индивидуални различия", хората, които гледат към миналото през розови очила, са по-щастливи от тези, които се фокусират върху негативни минали преживявания и съжаляват за минали грешки.

Проучването обяснява защо личността има толкова силно влияние върху щастието на човека и установява, че хора с определени личностни черти са по-щастливи от другите заради начина, по който гледат на миналото, настоящето и бъдещето си.

Силно екстровертните хора например са по-щастливи от живота си, защото са склонни да имат положителен поглед към миналото и е по-малко вероятно да гледат негативно и със съжаление.

Невротичните хора пък имат точно обратния поглед към миналото си и съответно са по-малко щастливи, обяснява Райън Хауъл, асистент професор по психология в държавния университет в Сан Франциско, който е и автор на изследването.

Според него това е добра новина, защото "въпреки че може да е трудно да промените личността си, вие сте в състояние да промените начина, по който възприемате миналото си и следователно – да започнете да се чувствате по-щастливи и удовлетворени".

Многобройни изследвания през последните 30 години показват, че личността е мощен фактор в удовлетвореността от живота на човек. Тези най-нови открития помагат да се обясни причината за тази връзка.

Водещи

Най-четени