Такава премиерска реч не се търпи 10.08 | 15:24

Премиерът на Камбоджа постави личен рекорд, изнасяйки реч от 5 часа и 20 минути

От Олга Андреева

Той не е Кастро, не е Чавес, но пък е най-дълго управлявалият премиер в Азия и сега постави личен рекорд за най-дълга публична реч.

Речта на камбоджанския министър-председател Хун Сен пред долната камара на парламента, предавана в сряда по националната телевизия и задължителна за гледане от държавните служители, продължи точно 5 часа и 20 минути.

Правителственият говорител уточни, че това действително е най-дългата реч на Сен за 27-те му години на премиерския пост.

61-годишният държавник говори без да прави паузи или да му бъдат задавани въпроси. Той коментира преди всичко граничния спор с Виетнам, като обвини Франция – бившия колониален владетел на двете държави, че не е очертала ясно границата.

Политиците често използват нерешения граничен въпрос, за да събудят национализма на камбоджанците и да си спечелят подкрепа, а Хум Сен ще се бори да бъде преизбран през 2013 г., посочва AP.

Въпреки впечатляващата продължителност на изказването му, Сен е далеч от най-бъбривите лидери. Бившият кубински лидер Фидел Кастро редовно изнасяше петчасови речи под палещото карибско слънце. През януари венецуелският президент Уго Чавес пък изнесе реч, продължила цели девет часа.

Водещи

Най-четени