Това ли е най-ниската котка в света? (ВИДЕО) 02.07 | 08:00

Пиксел гони рекорд за най-нисък ръст

От Пламена Вълчева

Дребна на ръст, но с голяма индивидуалност - запознайте се с Пиксел. Този домашен любимец не гони мишки, а световен рекорд за най-малка котка, пише Daily Mail. 

С височина от едва пет инча (12,7 сантиметра) от раменната става до лапичката, компактната Пиксел може да подобри досегашния рекорд от шест инча (15,2 сантиметра), поставен от майка й Физ Гърл през 2012 г. 
Макар все още да не е измерена официално от представители на Книгата на рекордите на Гинес, собственичката на Пиксел, Тифани Киелдергаард е уверена, че питомката й е най-ниската котка, живяла някога. 

Пискел спада към котките Манчкин, които са дребни на ръст, но пък със собствена индивидуалност, твърди стопанката от ранчото си в Потреро, Калифорния. "Те незабавно грабват сърцата на хората, дори и да не са любители на котки. Всеки, който ги види, казва, че са изключително сладки и изявява желание да ги отнесе у дома", казва Тифани. 

Колкото и да са сладки обаче, отглеждането на толкова дребни домашни любимци е свързано и с редица проблеми. "Вратите не трябва да се оставят отворени, вратата на хладилника не трябва да се затваря прекалено бързо, защото дребосъците могат да се шмугнат незабелязани и да заклещят главичките си, винаги трябва да се ходи бавно и да се внимава да не бъдат настъпени. Подобни неща се случват в къщи, обитавани от котки Манчкин", разказва Киелдергаард. 

Относително новата порода има рядка генетична характеристика, заради която котките се раждат с много къси крачета. Някои хора смятат, че отглеждането на котки от тази порода е проява на жестокост към тях. В защита Тифани Киелдергаард казва: "Не е честно нещата да се представят по този начин. За тези котки е естествено да бъдат такива, както е естествено някои хора да са с кафяви очи, а други - със сини". 

Стопанката на Пиксел очаква проверка от Книгата на рекордите на Гинес, преди питомката й официално да бъде обявена за най-малката котка в света. Сред останалите миниатюрни домашни любимци са женското чихуахуа Миръкъл Мили с височина 9,65 сантиметра и най-дребното конче в света, Палечка, която е висока едва 44 сантиметра, допълва БТА. 

Водещи

Най-четени