Учени ще "хакнат" мозъка на Стивън Хокинг 26.06 | 17:32

Разработеното в Станфорд устройство iBrain дава немислим достъп до човешкия мозък

От Ивайло Коралски

Учени работят с един от най-големите умове на нашето време в лицето на Стивън Хокинг, за да тестват устройство, което ще им позволи да надникнат в мозъка на гения, който не е изрекъл и дума в последните 30 години, заради заболяване от амиотрофична латерална склероза.

70-годишният Хокинг работи с екип от Станфордския университет, разработил устройството с не особено оригиналното име iBrain. То ще може да прихваща мозъчни вълни и да комуникира със свързания мозък посредством компютър.

Към днешна дата Хокинг използва компютър за комуникация с външния свят, който възпроизвежда мислите на учения с роботски глас. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира — един от лицевите мускули на бузата, под окото. Заради влошаващото се с всеки изминал ден състояние на теоретичния физик тази опция става все по-трудна за осъществяване. Не на последно място целият досегашен процес е изключително труден и бавен.

iBrain е създаден от професор Филип Лоу. Устройството е с големина на кибритена кутийка, изключително леко е и няма да натоварва по никакъв начин главата на Хокинг. 

Професор Лоу вярва, че ще може да следи какво се случва в мозъка на гениалния учен в реално време – 24 часа в денонощието.

"Търсим начини да заобиколим неговото тяло и в общи линии да хакнем неговия мозък. Това е изключително вълнуващо, защото може да ни позволи да имаме прозорец към ума му", споделя развълнуваният учен.

"Създали сме технология, която ще позволи достъпа до човешкия мозък за първи път в историята. iBrain ще ни позволи да свързваме движенията на мозъка към огромна библиотека от думи, същевременно след това и да ги превръщаме в реч", продължава докторът.

iBrain ще бъде представен следващия месец на конференция в Кеймбридж, където технологията ще бъде тествана именно върху Стивън Хокинг. 

Учените се надяват в бъдеще iBrain да спомогне за лекуването на сънно разстройство, както и да помогне за по-бързото диагностициране на аутизъм.

Водещи

Най-четени