Нов метод ще превръща мислите в думи 02.02 | 14:30

Или кое е общото между Бетовен и модерната неврология

От Ивайло Коралски

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли вярват, че са открили начин да разпознават човешката мисловна дейност в реално време. Според тях това е много важна крачка към откриването на по-лесен начин за комуникация с пациенти, страдащи от мозъчни заболявания.

Американските учени използвали алгоритъм, с който декодират течащата мисловна дейност в темпоралния дял на мозъка на доброволци, които в този момент водели нормален разговор. Темпоралният дял е тази част от мозъка, в която се обработва слуховата информация.

Въз основа на корелацията между чутите от човека думи и предизвиканата от тях мозъчна активност, учените с голяма степен успели да разкодират думите, които изследваните лица чували по време на разговор.

Водещият изследовател в проекта Брайън Пасли коментира, че съществуват някои доказателства, че освен слуховата информация в този дял на мозъка се обработва и информацията от думите, които си представяме, че изричаме на глас или чуваме. Това би означавало, че в бъдеще може да се създаде устройство, което наистина може да улавя част от мислите на хората и да ги превръща в думи.

Пасли сравнява техниката с умението на опитен пианист, който познава звука на клавишите и може да "чуе" музиката, която друг изпълнява в звукоизолирана зала просто като гледа движенията на пръстите му. По подобен начин Лудвиг ван Бетовен е бил способен да чува композициите си, макар че е бил глух.

Според експерти в областта пробивът на американския университет е "забележителен”, а същите вярват, че чрез него действително ставаме свидетели на технология, разпознаваща човешките мисли.

Според проф. Робърт Найт научният прогрес на неговите колеги може да се окаже изключително полезен за хората с генерални речеви проблеми, породени от инсулт и други дегенеративни заболявания.

Водещи

Най-четени