Учените пак избиха рибата 24.01 | 07:31

Няма да повярвате на какво се натъкнаха този път

От Ивайло Коралски

На какво ли вече не се натъкнаха учените. Само преди няколко дни, биолози откриха нов вид мравка – робовладелец.

Днес разбираме, че в реките пък живеят твари, за които знаем, че по принцип живеят в солените води.

За пръв път от 1918 година насам учени открих в Бразилия нов вид речен делфин, който е застрашен от изчезване, съобщи PLoS One.

Речните делфини живеят в бразилските реки Амазонка, Ориноко и Арагуая. Амазонка и Арагуая са се сливали преди около 2 милиона години, но сега почти напълно са изолирани една от друга. 

Томас Хрбек от Държавния университет на щата Амазонас, Бразилия, и неговите колеги са анализирали ДНК и особеностите на строежа на телата на два вече известни вида делфини от Амазонка и са ги сравнили с обитателите на Арагуая. 

Благодарение на получените данни те са доказали, че последните са нов вид. Той е бил наречен Inia araguaiaensis (Арагуайски речен делфин). Резултатите от генетичен анализ са показали, че 

популацията на арагуайските и амазонските делфини се е разделила преди повече от 2 милиона години. 

Учените се опасяват за бъдещето на новия вид заради еднообразието на геномите на делфините в популацията, заради нейната малобройност и ограничената зона на обитание, която се простира на дължина на 1500 километра. 

Според изчисленията на учените в Арагуая има около 1000 делфина. Те са застрашени от селскостопанската дейност на човека и от строителството на бентове на ВЕЦ. 

Речните делфини са един от най-редките видове гръбначни животни, които са заплашени от изчезване, отбелязва БТА. 

Арагуайският е първият вид речен делфин, откриван през последните почти 100 години, откакто бе описан китайският речен делфин, смятан за първото китоподобно, изчезнало от лицето на Земята в резултат на човешката дейност.

Най-четени