Хранителните съкровища на България – зеленото сирене и смилянският боб 07.02 | 08:30
В списъка на Slow food попада още и каракачанската овца
Хранителните съкровища на България са зеленото сирене на с. Черни вит, Тетевенско, смилянският боб и каракачанската овца. Именно те са включени в списъка "Съкровищницата на вкусовете" на световната организация на Slow Food (бавно хранене). Това заяви Десислава Димитрова, член на Международния съвет и движеща сила за Slow Food в България, съобщава БТА.
Организацията опазва на кулинарните традиции, свързани с даден географски район с цел запазване на биоразнообразието и популяризирането им като част от националното културно наследство. Целта е повишаване на информираността на обществото по отношение на въпроси, свързани с качеството на храните и популяризиране на ново качество на живот.
Асоциацията Slow Food в България е учредена преди 10 години.
"Съкровищницата" наподобява идеята за Ноевия ковчег - запазване на семена, рецепти, технологии и изобщо всички малки тайни, които осигуряват еднаквост на продукта, устойчивост на производството му", посочва Димитрова.
Първият утвърден продукт на Slow Food в България е Зеленото сирене на с. Черни вит, Тетевенско. То е единственото плесенясало сирене на Балканите и е щяло да остане напълно непознато заради преклонната възраст на единствения човек в селото, който продължава да го произвежда. Кметът се намесва и рецептата е възродена, превръщайки Зеленото сирене в първия български принос в "Съкровищницата", разказа експертът.
Каракачанската овца също е включена в "Съкровищницата". Тази порода има за цел да се запази традиционното отглеждане на каракачанските овце и рецептите на произведените с тяхното мляко продукти - кисело мляко, саламурено и т. нар. толумско сирене, което се прави само от млякото на каракачанска овца.
Смилянският боб, известен не само у нас с хранителните си качества и уникалните рецепти, е следващият български участник в "Съкровищницата на вкусовете".
Над 1400 географски продукта от Европа са регистрирани в "Съкровищницата на вкусовете".
Водещи
-
Слънчев петък в цялата страна, довечера нахлува студът
Максималните температури ще са по-високи от вчерашните и ще са между 14-17°С
08.11 | 08:00
-
Реформата в ТЕЛК: Защо хора с увреждания обжалват решенията пред НЕЛК
Продължават сериозните забавяния или получаването на значително намалени проценти инвалидност
07.11 | 21:00
-
Европа навлиза в нов етап на своето развитие, заяви Радев в Будапеща
Президентът участва в срещата на върха на Европейската политическа общност, чийто домакин е...
07.11 | 20:45
-
Какво ще се случи с човешкото тяло, ако живеем на Марс?
07.11 | 20:30
Най-четени
-
Слънчев петък в цялата страна, довечера нахлува студът
Максималните температури ще са по-високи от вчерашните и ще са между 14-17°С
08.11 | 08:00
-
Рязко захлаждане през уикенда, студ обхваща страната
За това предупреди синоптикът Петър Янков
07.11 | 15:10
-
Най-големият завод за производство на хартия у нас, този в Стамболийски, приключва дейност
От Нова година обаче заводът ще затвори. Заради обезщетенията, които вече се договарят,...
07.11 | 08:56
-
302 192 935 лв. или 6% повече от бюджета на Столична община за 2024 г. се предвиждат за почистване на София
Предвижда се 8 пъти годишно миене на улиците.
07.11 | 10:30