Човекът, живял 256 години 30.11 | 14:07

Удивителната легенда за китаеца Ли Чинг-Юн

От Мартина Панайотова

Ли Чинг-Юн е известен като най-дълго живелият човек в историята, въпреки че рождената му дата така и не е определена до този момент. Удивителната му история става известна през 1933 година, когато във вестник New York Times се появява некролог, който твърди, че човек на име Ли Чинг-Юн, на възраст 256 години, е починал.

Китаецът бил известен като много образован човек, вещ билкар, учител по бойни изкуства и тактически съветник.

Всъщност, самият Юн твърди, че е роден през 1736 година, което, до смъртта му през 1933 г., прави живот от 197 години.

Въпреки това обаче, през 1930 г., в New York Times се появява статия, посветена на удивителния дълголетник. В нея се казва, че Ву Чанг Шин, професор в университета Минкуо, открива правителствен документ, според които Лий е роден през 1677 година и, че китайското императорско правителство го поздравява за неговия 150-годишен юбилей, както и още някои документи, които отбелязват 200-годишнина му през 1877.

Две години по-рано, през 1928 година, кореспондент на щатския вестник пише, че много възрастни мъже от квартала на Ли в Съчуан са били убедени, че техните дядовци са го познавали, когато са били момчета, като по това време той вече е бил зрял мъж.

Ли започнал да събира билки от билото на планината, когато бил на 10, както се захванал с изучаване на различни учения за дълголетие. Той оцелявал на диета от билки и оризово вино.

По този начин китаецът изживял първите 40 години от живота си.

През 1749 година, когато бил на 71 (може би), се преместил в провинция Кай Ксиан, където се присъединил към китайската армия. Там започнал да обучава войниците на бойни изкуства. Ли станал още и тактически съветник.

Един от учениците му, разказал историята на учителя Ли: На възраст от 130 години китаецът срещнал един отчетник в планините, който по думите му бил към 500-годишен. Отчетникът научил учителя Ли на някои специфични техники на дишане, движения, координирани с издаване на специфични звуци и специална диета.

Ли започнал да практикува наученото всеки ден, стриктно и отдадено. По този начин той изкарал още 120 години живот.

Легендата твърди още, че Ли Чинг-Юн оставил над 200 наследника и 23 съпруги.

Водещи

Най-четени