Шест факта за женския оргазъм 03.05 | 07:33

Какво представлява той и защо изобщо го има

От Мартина Панайотова

Женският оргазъм е едно от най-обсъжданите неща изобщо. Това удивително физиологично явление е било плод на изследванията на хиляди учени, като се е превърнало и в главна тема на десетки митове, вярвания и сказания.

Сега, с развитие на технологиите, информацията за феномена започва да заема все по-ясни граници. Изследователите разполагат с все по-широко поле за действие, което им позволява да открият всичко удивително за женската сексуална кулминация. Ето и шест доказани факта за женския оргазъм, събрани от научните списания.

G-точката е реална

G-точката е малка зона в предната част на вагиналната стена, която, когато бъде стимулирана, може да предизвика редица мощни оргазми. Или поне това твърди популярното твърдение. Дълго време достатъчни силно доказателство за съществуването вълшебната женска точка, така не не се намери. Това предизвика силни спорове, относно съществуването й. През 2008 година един италиански научен екип обаче успя да реши мистерията, като откри, че всъщност не всички дами притежават G-точка, като физиологията на тези, които имат и тези, които нямат такава, се различава. Оттогава учените започнаха да учат щастливките, които я притежават как да я вкарат в употреба най-качествено.

Мозъкът изключва

Народна мъдрост е, че хората спират да мислят, когато правят секс. Е, това е вярно. Наскоро направено изследване със сканиране на мозъка заключи, че много зони от женския мозък просто се деактивират по време на оргазъм, включително и онези, от които се влияят емоциите. Парадоксално, но факт, така че това е може би най-добрият момент да съобщите на своята любима нещо, което по принцип би я вбесило.

Много жени не могат да имат оргазми

Според едно мащабно изследване, направено през 1999 година, 43 процента от жените в САЩ имат проблеми в сексуалния живот. Женската сексуална дисфункция (FSD) е нещо толкова често срещано, че опитите тя да бъде квалифицирана като медицинско заболяване, за лечението на което е необходимо да се измисли някакво лекарство, било посрещнато на нож.

Гените влияят на честотата на оргазмите

Според направено генетично изследване, посветено на женския оргазъм, 45 процента от получаваните от жените оргазми се дължат на гените. Някои дами никога не изпитват оргазми по време на проникване, а други не са способни да ги достигнат по време на мастурбация. Някои от факторите за този факт са външни, но до голяма степен причината за това се крие в гените.

Технологията може да помогне

Може би най-радикалното решение за сексуалната дисфункция сред жените е т.нар. "оргазматрон" - имплант, който се поставя в гръбначния мозък и започва да стимулира потребителя, когато се включи с дистанционно управление. Първоначално съпротивата за пускане на устройството в масова употреба бе голяма, заради непълните клинични тестове. Сега обаче то се усъвършенства усилено и скоро ще бъде пуснато на пазара.

Женският оргазъм все още е увит в мистерията

Въпреки че науката откри редица факти за женския оргазъм, неговото естество остава мистерия. Всъщност, до този момент не е разяснено защо изобщо жените изпитват оргазми. Според изследователката Елизабет Лойд, тези биологични импулси са грешка на еволюцията – точно каквито са мъжките зърна – те все още съществуват, защото няма достатъчно добра причина за тяхното премахване.

 

Водещи