Щастието е пълно на 80 г. 28.03 | 13:06

Проучване открива, че човек става все по-щастлив с напредване на възрастта

От Олга Андреева

Традиционно се смята, че най-щастливи са младежките години, крайъгълният камък е 40-годишнината, след което преваляме хълма и започваме да вървим към залеза.

Оказва се обаче, че удовлетворението и оптимизмът постоянно нарастват след средна възраст и достигат пика си едва когато човек достигне осемдесетте си години, сочи проучване, цитирано от британския в. Telegraph.

Намаляването на отговорностите, които човек е имал на средна възраст, комбинирано със зрелостта и способността да се концентрираме върху нещата, които ни радват, прави старостта далеч по-приятен етап от живота, отколкото сме очаквали.

Изследването, проведено сред 341 000 души и публикувано от американската Национална академия на науките, разкрива, че удоволствието от живота е средно в юношеството, намалява през първите години на зрелостта и започва да нараства постепенно от края на четиридесетте, докато достигне своя връх през осемдесетте години от човешкия живот.

Трябва да се отбележи и, че днес възрастните хора могат да се похвалят с по-добро здраве и възможности, отколкото преди 30 години.

Освен това, психолозите смятат, че на стари години човек става по-внимателен как използва времето си, като се фокусира повече върху това да прави нещата, които го радват и да не обръща внимание на тези, които го натъжават или ядосват.

Водещи

Най-четени