Ще живеем до 120 г. Хей, живот, здравей, здравей... 09.12 | 17:00

Тра-ла-ла-ла, само след 30 години това ще е факт

От Антония Михайлова

Средната продължителност на човешкия живот много скоро ще стане 120 години. Това заяви Сергей Градировски на Международна научна конференция, посветена на антропологията. Градировски е член на експертен съвет в правителството на Русия.

Специалистът изнесъл доклад с наименованието "120-годишният човек като антропопроект". Той смята, че увеличението на човешкия живот е историческа закономерност и човечеството за няколко столетия е "направило два скока по трийсет години".

Градировски смята, че върху продължителността на живота влияят преустройството на градовете, развитието на високотехнологичната медицина, здравословният начин на живот, избиран днес от все повече хора, които се опитват "да спрат максимално процесите на стареене" – както умствено, така и физическо.

Градировски смята, че децата от малки трябва да привикват към култура на употреба на храна, медикаменти и да развиват умението да се отпускат и да се концентрират, за да избягват в бъдеще неврози, както и да си позволят да "бъдат щастливи в така наречената сребърна възраст", или с други думи – след 80 години.

Не бива да се забравя, че продължителността на човешкия живот е свързана не само със здравето, но и със самооценката. Предишни изследвания сочат, че мъжете, оценяващи собственото си здраве като слабо, умират три пъти повече от планиралите да живеят по-дълго. За жените този показател е двоен.