Що за човек сте според музиката, която слушате 05.03 | 13:09

Психология на характера в петолиния и ноти

От iNews.bg

Кажи ми какво слушаш и аз ще ти кажа какъв човек си. Горе-долу това може да заяви английският психолог Ейдриън Норт, след като приключва с анализа на данните от своето изследване, което обхваща над 36 000 участници от цял свят и има за цел да обвърже предпочитанията към определен музикален стил с конкретни аспекти от човешкия характер.

Това съвсем не е нещо революционно - открай време в психологията са установени определени зависимости между нивата на екстровертност, креативност и либералност, от една страна, и музикалния вкус, от друга. Така например е известно (съвсем условно, разбира се), че екстровертите си падат по тежки бас линии, докато любителите на по-сложните стилове музика като джаз и класика проявяват повече творческо мислене и се отличават с по-голям коефициент на интелигентност.

Изследването на Норт обаче дава един доста по-подробен поглед върху особеностите на характера по отделни стилове музика:

Поп

Ако предпочитате да слушате набора от песни в тазседмичния Топ 40 и си падате по последните хитове на Майли Сайръс и Фарел Уилямс, най-вероятно сте екстровертни, прями и доста конвенционални личности. Според психологията, поп-любителите са работливи и имат високо самочувствие, но за сметка на това не проявяват много творчество и често се чувстват несигурни.

Рап и хипхоп

Въпреки наложения от американските филми и клипове, че любителите на рапа са агресивни и невъздържани типове, учените не са успели да открият подобна зависимост. Феновете на рапа също са с високо самомнение и са доста дружелюбни.

Кънтри

Трюдолюбиви и открити личности. Въпреки че темата за разбитото сърце често заляга в кънтри музиката, хората, предпочитащи този жанр, се отличават с особена емоционална стабилност.

Рок и метъл

Склонни към насилие и мракобесие, но само на пръв поглед. Почитателите на тежката музика всъщност са нежни души с особен творчески потенциал. За съжаление често страдат от интровертност и са склонни към потиснатост и ниско самочувствие.

Инди

Обичате да слушате групи, които сами не знаят за собственото си съществуване? За вас психологията казва, че сте интелигентни и креативни интроверти. За сметка на това не разполагате с нежността на метълистите и си падате леко мързеливи. Пасивността и безпокойството са ви добре познати, а ниското самочувствие е присъщо на мнозина от вас.

Денс

Каквото и да обхваща този стил, учените приписват на неговите верни последователи черти като дружелюбност и самоувереност.

Класика

Ценителите на класическата музика са типични интроверти, но това не им пречи да се чувстват добре както със себе си, така и със света около себе си. В допълнение разполагат и с немалки творчески заложби.

Джаз, блус и соул

Едни от най-изтъкнатите екстроверти и хора с подчертано самочувствие. Много креативни, интелигентни и, същевременно, спокойни.

Според Ейдриън Норт причината, поради която много от нас се палят на музикална тематика и приемат твърде лично критиките към музикалния си стил, се корени в тяхната склонност да се асоциират с него: "Хората се самоопределят чрез музикалните си предпочитания и мислят за другите по същия начин, но засега не можем да бъдем сигурност в каква степен музиката и идентичността са свързани".

Следващия път, когато подреждате плейлиста в телефона или музикалния си плеър, можете да се замислите доколко изборът ви е предопределен от човека, който сте, и доколко - от времето навън, например.  

Водещи

Най-четени