Японците луднаха – искат роботи да стават спасители на плажа 07.08 | 17:51

Мич Бюканън и Сиджей Паркър ще останат без работа...

От Ивайло Коралски

Роботите са почти толкова важни за японците, колкото ракията е важна за бай Стамат от Крумово Градище.

Не вярваме обаче на бай Стамат да му хрумне великата идеята като удари две-три ракии спонтанно да се превърне в последовател на Мич Бюканън (помните ли здравеняка от "Спасители на плажа"?).

В този ред на мисли, явно японците трябва да наблегнат малко повече на ракийката или в краен случай на сакето, защото идеята роботи да се превърнат в спасители на плажа би изумила дори Айзък Азимов.

По същество, японски учени вече са изработили робот, който успешно имитира кроул, бруст и плуване по гръб.

Към момента доста примитивният прототип, изготвен в Страната на изгряващото слънце, може да плува със скорост от 0,64 метра в секунда, с други думи – осезаемо по-бавно от средностатистически спасител.

Роботите-плувци са наречени Swumanoid-и, а идеята на създателите им от Токийския технологичен институт е в един хубав слънчев ден те да се превърнат в истински последователи на гореспоменатия Мич Бюканън (Дейвид Хаселхоф) или на Сиджей Паркър (Памела Андерсън), легенди от популярния сериал.

И тук идва запитването: От кого искате да бъдете спасен, ако не дай боже се наложи – от гиздава спасителка, от корав мъжага или от синтетичен симпатяга, разработен в лабораториите на Токийския технологичен институт?

Принципно нямаме нищо против развитието на технологиите, но подобни концепции и идеи към днешна дата звучат минимум утопично и стряскащо далечно.

Видеото, на което е демонстриран бъдещият синтетичен спасител на плажа, сега:

Водещи

Най-четени