Космически асансьор: фантастика или въпрос на време? 23.03 | 10:12

Реалистично ли е създаването на орбитален елеватор?

От iNews.bg

Космически асансьор, способен да доставя хора и товари от повърхността на Земята на орбита, завинаги може да ни накара да забравим използването на екологично вредните и скъпи ракети носители. Но създаването на подобно устройство не е толкова просто.

Когато стане дума за прогнози за развитието на новите технологии, мнозина смятат за авторитет милионера Елън Мъск – един от лидерите в сектора на неправителствените научноизследователски работи, на когото му хрумнала идеята за Hyperloop, високоскоростен влак между Лос Анджелис и Сан Франциско.

Но има проекти, които дори Мъск смята за практически неосъществими. Например проекта за космически асансьор.

"Това е прекалено технически сложна задача. Едва ли космически асансьор може да се създаде реално", заявил Мъск на конференция в Масачузетския технологичен институт миналата есен. Според него по-лесно е да се направи мост между Лос Анджелис и Токио, отколкото да се построи лифт на орбита.

Идеята за изпращане на хора и товари в Космоса в капсула, плъзгаща се нагоре-надолу по гигантско въже, което се задържа на място благодарение на въртенето на Земята, не е нова.

Подобни описания може да се срещнат в работите на такива писатели фантасти като Артър Кларк. Но тази концепция не е смятана за осъществима досега. Може би увереността, че ни е по силите да решим тази изключително сложна технически задача всъщност е самоизмама?

Доколко фантастичен и доколко е реален космическият елеватор, можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени