Откриха гигантска черна дупка от времената на ранната Вселена 26.02 | 09:15

Светлината на квазара SDSS J0100+2802 е 420 трилиона пъти по-ярка от слънчевата

От iNews.bg

Международен екип от астрономи откри гигантска древна черна дупка, която снабдява с енергия най-яркия квазар в ранната Вселена.

Масата на черната дупка 12 млрд. пъти превъзхожда масата на Слънцето, а количеството енергия, което захранва квазара, е квадрилион пъти повече от слънчевата. За откритието се съобщава в изданието Nature.

Квазарът SDSS J0100+2802 е разположен на 12,8 млрд. светлинни години от Земята. Обектът се е образувал 900 милиона години след предполагаемия Голям взрив.

Тази епоха на рейонизация е настъпила след "тъмните векове" на Вселената – тогава светът за първи път е бил залян от светлината на първите галактики и квазари. Необичайната яркост на квазара ще позволи на учените да направят безпрецедентно точни измервания на температурата, йонизацията и съдържанието на метали по време на епохата на рейонизация.

Светлината на квазара SDSS J0100+2802 е 420 трилиона пъти по-ярка от слънчевата и седем пъти – от най-далечния квазар, известен на астрономите. Масата на неговата черна дупка е 12 млрд. пъти по-голяма от слънчевата – това е най-тежката черна дупка сред квазарите с високо червено отместване (най-далечните).

Най-много учените били поразени от габаритите на черната дупка – смята се, че такива обекти набират маса дълго време, като поглъщат газ и попаднали наблизо звезди.

Обектът е открит с Лицзянския телескоп (китайската провинция Юннан), с диаметър на огледалото 2,4 метра. След това разстоянието до квазара и масата на черната дупка са определени от Големия бинокулярен телескоп (8,4 метра) и Многоогледалния телескоп (6,5 метра) в щата Аризона. Резултатите от изследването са преминали проверка и на Магелановия телескоп (Чили) и обсерваторията Джемини (Хаваи).

Научете също така как е възникнала видимата материя във Вселената.

Водещи

Най-четени