Местан смята, че е добре бакалавърската степен да се получава и за 3 години 06.02 | 18:39

Това може да стане с придобиването на определен брой кредити за обучение

От Мая Александрова

"Трябва да има възможност бакалавърската степен да може да се получава и за три години с придобиването на определен брой кредити за обучение". Това заяви на заседанието на парламентарната образователна комисия председателят на ДПС Лютви Местан, който е член на комисията.

Министърът на образованието, младежта и науката Анелия Клисарова каза, че според европейския стандарт за висшето образование има бакалаври, магистри и доктори, и ние трябва да спазваме тази схема.

"Никъде, в нито едни директиви не ни е разписано колко години трябва да се учи за бакалавър, а в Европа сега се върви към намаляване на срока за обучението на бакалаври", посочи Клисарова.

Тя отбеляза, че е важно обаче колко кредити събира бакалавърската степен и добави, че затова има бакалаври със 180 кредита и бакалаври с 240 кредита. При медицинските специалности кредитите за обучение на акушерки са 240, а "професионалните бакалаври" - зъботехник и помощник-фармацевт, са със 180 кредита.

Клисарова каза, че Министерството на образованието и науката ще подкрепи предложението за отпадане на образователната степен "професионален бакалавър", но трябва да има бакалаври с определени кредити.

"Така, който иска да продължи в магистратура, ако е със 180 кредита, ще продължи в двегодишна магистратура, а който е с 240 кредита, ще продължи в едногодишна магистратура", коментира министърът.

Сега колежите обучават професионални бакалаври за три години, а във факултетите на висшите училища се завършва бакалавърска степен за четири години, допълва БТА.

Водещи

Най-четени