Модернизират 12 ферми с 5,3 млн. лв. 16.04 | 12:51

Създават система за защита на насаждения от градушки

От Десислава Маданска

С 5,3 млн. лв. ще бъдат модернизирани 12 ферми по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщиха от Държавен фонд земеделие (ДФЗ).

Одобрени са проекти на седем животновъдни и пет растениевъдни стопанства, като с отпусната субсидия те ще могат да закупят нова техника и оборудване.

Три от проектите са на кравеферми.

Един от кандидатите ще използва средствата, за да покрие изискванията на Европейския съюз за производство на качествено мляко. Той ще купи индивидуални клетки и индивидуална хранилка за телета, млечно такси, трактор и др.

Средствата за другите два проекта ще бъдат вложени в доилна зала тип, млекоохладителен танк, автоматични поилки с клапан, трактори и др.

Два от проектите са за птицеферми. Със средствата ще бъде изграден птицекомплекс и ще бъде закупено оборудване за отглеждане на кокошки-носачки – автоматични гнезда, скаров под и елеватор за транспортиране на яйца, хранилна линия, пълен комплект поилна линия и контролер.

Един от проектите предвижда разширяване и преустройство на стопанска сграда в зайцеферма.

Одобрен е и проектът на пчелар, който ще купи нови кошери.

Два от проектите на растениевъдни стопанства са за строеж на нови силози за зърно.

Друго стопанство ще премине към биологично производство на овес, лимец, мека пшеница и люцерна.

Последните два проекта предвиждат засаждането на орехи и бадеми и създаването на система за защита на насаждения от праскови от градушки.

Водещи

Най-четени