Мъж с рядко срещано име е първият обвинен за "черно тото" у нас 11.10 | 08:16

За първи път българската прокуратура повдигна обвинение за "черно тото" и може да се стигне до осъдителна присъда

От Мариян Найденов

За първи път българската прокуратура повдигна обвинение за "черно тото" и може да се стигне до осъдителна присъда.

Става въпрос за организиране на хазартна дейност без разрешение и за залагания за развитие или краен резултат от спортно състезание, информира TV7.

Според проверка на екипа на телевизията, обвиняемият носи рядко срещаното име Тръпкомир Тръпков. Той е организирал нелегални залози. От Софийската градска прокуратура разкриха още подробности.

"По едно от тези образувани досъдебни производства дори имаме привлечено обвиняемо лице. То е с наложена мярка за неотклонение, която е минала през съда, потвърдена е, т.е. съдът е споделил становището на прокуратурата, че имаме достатъчно доказателства за виновността на това лице в деянието , в което ние сме го обвинили", сподели пред TV7 Руси Алексиев - говорител на Софийската градска прокуратура.

В началото на тази седмица стана ясно, че прокуратурата води разследване срещу поне 10 отбора и 5 мача от българското първенство, за които са постъпили сигнали, че може да са обект на "черно тото".

В последната година прокуратурата е разследвала 6 от топ отборите ни, сред които са и грандовете Левски и Лудогорец. Останалите отбори от българската "А" група, които са разследвани за уреждане на мачове, са Славия, Черноморец, Монтана и изпадналата Светкавица, като сигналите за тези отбори са дошли от ГДБОП, УЕФА и БФС.

В момента активно се работи по срещата Черноморец - Светкавица, който завършва 6:0 за "акулите" на 29-и март, но сигналът за манипулиране идва едва в началото на юли.

Левски също попадна под прожекторите на разследващите, след като УЕФА е пратен сигнал за манипулация на резултата от срещата Монтана - Левски, завършила с успех на "сините" с 0:3 на 11-и март. По този случай са разпитани Баждеков, Ники Костов (тогавашния треньор на Левски) и Замфир Замфиров - президент на Монтана.

Славия също бе замесена в скандала, след като преди три седмици е подаден сигнал от ГДБОП. На разпити са привикани Венцеслав Стефанов, Стефано Кунчев, Красимир Мечев и Деян Вълков. Обект на разследване е опитът за подкуп на вратаря Кунчев от страна на неизвестни извършители.

Районната прокуратура в Разград пък работи по случай за манипулиране на мач с участието на Лудогорец. Става въпрос за играната през сезон 2011-2012 в "А" група среща между шампионите и Светкавица (Търговище). Двубоят се игра на 18 март 2012 година в Разград. Гостите си отбелязаха автогол в края на първото полувреме, след което Лудогорец реализира още четири попадения след почивката за крайното 5:0.

Водещи

Най-четени