Надежда принудена да ходи на избори 05.04 | 11:33

ЦИК отказа да заличи регистрацията на „Синьо единство“

От Десислава Маданска

"Синьо единство" отива на изборите. Централната избирателна комисия отказа да заличи регистрацията за участие в изборите на 12 май на партията на Надежда Нейнски, съобщи Нова телевизия.

Преди дни стана ясно, че формацията на евродепутата оттегля регистрацията си за вота, след като преговорите с "Демократи за силна България" на Иван Костов се провалиха. От "Синьо единство" настояваха Нейнски да бъде съпредседател на дясната коалиция, която трябваше да създадат с Костов.

Заявлението за прекратяване е подадено на 1 април. Ден по-късно политическата сила на Нейнски обяви, че няма да участва самостоятелно на изборите, за да не се засили разделението в дясното пространство.

Причината партията да отиде на избори въпреки нежеланието си е липсата на правила в Изборния кодекс, които да позволяват отмяната на регистрация, обясниха от ЦИК.

"Дори да се приеме, че е допустимо заличаване на регистрацията на политическа партия по нейно искане, то същото следва да се заяви в определения от закона срок за регистрация на политическите партии за изборите за народни представители”, казват от ЦИК.

Решението може да бъде обжалвано пред ВАС в тридневен срок.

Най-четени