Не консумирайте сурови кълнове 27.06 | 15:06

Предупреждението идва от Британската агенция за стандартизиране на храните

От Кремена Бедерева

Британската агенция за стандартизиране на храните предупреди да не се консумират сурови кълнове или зърна като люцерна или кълнове на бобови култури, предаде Ройтерс.

Тази препоръка бе отправена, след като британски и холандски експерти изразиха категорично мнение, че проследяването на източника на заразяване със специфичния щам о104:х4 на бактерията Ешерихия коли до сурови кълнове не може да бъде случайност.

Този непознат досега щам вече отне живота на 42-а души в Германия, където заразените са над 3600, и бе открит и във Франция, припомня БТА. Появата на изолирани случаи на заразяване в други европейски страни е била свързана със същите източници, които са били идентифицирани при болните в Германия.

"Макар все още да не е доказано, с почти пълна сигурност може да се каже, че кълновете, идентифицирани като причина за заразяване с Е-коли в Германия и Франция, вероятно са били замърсени на едно и също място - или където са били отглеждани, или малко след това", заявил за Ройтерс професор Пол Хантър от британския университет в Южна Англия, който е смятан за един от водещите специалисти по Е-коли.

Водещи