Никола Саркози едва ли ще се пребори за втори мандат 04.05 | 11:47

Разликата с Франсоа Оланд остава твърде голяма два дни преди балотажа

От Ивайло Ачев

Настоящият френски президент Никола Саркози има малки шансове да се пребори за втори мандат в предстоящия на 6 май балотаж с лидера на френските социалисти Франсоа Оланд, пише Reuters.

Саркози успя да навакса донякъде изоставането си от Оланд и в момента социалистът има преднина от около 5%, след като след първия тур на 22 април водеше дори с 10% при някои проучвания.

Въпреки наваксването обаче Саркози изглежда няма шанс, тъй като Франсоа Байру, който остана пети с 9% подкрепа на първия тур на президентските избори, призова своите поддръжници да гласуват за Оланд и добави, че той самият ще го направи. Байру е един от лидерите на френския политически център и се очаква хората да се вслушат в препоръката му.

Франсоа Оланд прие оценката на Байру и му благодари за подкрепата, но уточни, че ако спечели, няма автоматично "да се отблагодари" на центриста с постове в новото френско правителство. Сакрози пък припомни, че Байру не го е подкрепил и през 2007 година т.е. това не значи много.

В момента, според проучванията на Ipsos и BVA, Франсоа Оланд ще получи 52,5% от гласовете на хората, които ще пуснат бюлетина в неделя, 6 май, а Саркози ще вземе 47,5%.

Най-четени