Нова атака на джихидистите във Франция, има жертви‏ 26.06 | 13:04

На оградата на нападнатия завод във Франция е намерена човешка глава с надписи на арабски език

От Беатрис Николoва

Най-малко двама души са загинали, а няколко са ранени при атентат в завод за промишлени газове близо до френския град Лион, предаде The Guardian. На оградата на френския завод, в който бе извършено нападение, е намерена глава на човек, покрита с надписи на арабски език.

Нападателят е носил знаме на джихадистката групировка "Ислямска държава". Той влязъл в завода и взривил няколко газови бутилки.

Извършителят на нападението във френския завод е задържан малко по-късно, съобщи 20minutes.fr, като се позовава на френската жандармерия. Той е около 30-годишен, произхода му все още не се съобщава.

След атаката френската жандармерия е създала кризисно звено. Междувременно, стана ясно, че заводът е бил охраняван от силите на реда, тъй като е попадал в класификацията на директивата Севезо за потенциално опасните химически заводи.

1527009

 

Разяснявайки ситуацията, от там допълват, че към 10:30 часа местно време кола е нахлула на територията на завода, след което е последвала експлозия.

1527010

Работниците са били евакуирани, което е предотвратило и нарастването на броя на жертвите. Премиерът на Франция Манюел Валс е наредил "повишена бдителност" в уязвимите обекти в целия регион Рон Алп, в който освен Изер влизат още седем департамента.

Атаката срещу завода е факт само 6 месеца след тази в редакцията на Charlie Hebdo, при която терористи от ИД убиха 17 души.

Водещи

Най-четени