Няколко варианта за преизчисляване на пенсиите обмисля властта 13.02 | 16:39

Търсим варианти и трябва да сме готови с тях до края на април, за да може НОИ да реагира, обясни социалният министър Георги Гьоков

От iNews

Държавата обмисля няколко варианта за преизчисляване на пенсиите. Това информира социалният министър Георги Гьоков. Един от вариантите за актуализирането на пенсиите е през тежестта на година осигурителен стаж или чрез преизчисляване със средноосигурителен доход от по-късна година. Възможно е комбинация и от двете, посочи Гьоков по БНР. "Търсим варианти и трябва да сме готови с тях до края на април, за да може НОИ да реагира", допълни социалният министър.

Окончателните решения са на парламента, посочи Гьоков и уточни, че промените са планирани да се случат от 1 юли. Гьоков коментира още, че заради политически решения пенсионната система е изкривена: "Прекомерното нарастване на минималната пенсия, несъобразено с приноса на хората към системата, изкривява системата и хората остават с чувство на несправедливост. До 1 юли ще предложим няколко варианта за пенсиите, за да намерим справедлив начин за увеличаване на пенсията с отчитане на приноса на всеки един... Осигуряването на социални проблеми през осигурителната система не е добре. Пенсиите трябва да бъдат разграничени от всички добавки и подпомагане".

По темата за минималната работна заплата министърът заяви, че тя трябва да съществува и да се увеличава: "През годините не успяхме да убедим социалните партньори, че тази заплата се определя на някакви принципи. Не успяхме, защото няма изграден автоматичен режим - заплатата да зависи от други обстоятелства, които се случват в страната, например да е обвързана със средната работна заплата. Когато се появи такъв режим на определяне на МРЗ веднъж в годината, тогава всичко ще стане ясно и на социалните партньор. А те не са толкова против увеличаването на МРЗ, а по-скоро от това, че няма предвидимост".

Водещи

Най-четени