"Долу ръцете от природата", казват граждани с протест 28.01 | 19:27

София, Пловдив и Варна излизат на шествие срещу застрояването на природата

От Елена Кирилова

Граждани отново ще излязат на протест срещу застрояването на българската природа, става ясно от събитието, "Долу ръцете от природата" създадено по този повод в социалната мрежа Facebook.

Протести ще има на 29 януари в три града - София, Пловдив и Варна.

В столицата гражданите ще започнат да се събират в 18.30 часа пред паметника на Патриарх Евтимий. Във Варна събирането ще е в градинката на "Червения площад” в 18 ч., а в Пловдив - в 18.30 ч. на площад Съединение.

"Отново излизаме, за да защитим не само Иракли, но и цялото останало Черноморие, незасегнато все още от бетона. Излизаме да защитим и Пирин. Излизаме да защитим душите и държавата си - от бетона, лъжата, лицемерието и беззаконието!”, гласи съобщението.

Шествието в София ще премине по ул. Граф Игнатиев, площад Славейков, Съдебната палата, Президентството и ще спре пред Народното събрание.

Исканията на протестиращите са да бъде прекратена концесията на Юлен, а некоректният инвеститор да бъде санкциониран, така че да се вземат мерки за опазването на Национален парк Пирин.

Гражданите искат да бъде гарантирана дългосрочната защита и опазването дивите плажове Иракли, Карадере, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро-Св.Ана, Крапец, Поморие, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла” и резерват "Ропотамо”) в парк "Българско Черноморие".

Освен това настояват за законови промени, които да осигурят на всички достъп до информация и планове, така че да се спре с непрестанното обжалване и спиране на строежи.

Водещи

Най-четени