2,2 млрд. лева оборот от онлайн търговия 14.12 | 08:20

Над 680 хиляди българи са пазарували онлайн стоки и услуги през изминалата година

От Мая Александрова

Над 680 хиляди българи са пазарували онлайн през изминалата година, сочат данни на националната статистика.

Броят им в сравнение с миналата година се е увеличил с 2,9 процентни пункта, докато за 2012 г. е имало реализирани около 520 хиляди онлайн покупки.

Значително е скочила и стойността на покупките за тази година - 2,2 млрд. лева при реализирани за
миналата година 1,8 млрд. лева от онлайн търговия.

За времето, през което у нас се води статистика за интернет пазаруването, стойността на закупените стоки е нараснала над 4 пъти - 543 млн. лева през 2006 г. и 2,2 млрд. лева през тази година.

Най-често българите са пазарували онлайн дрехи и спортни стоки. 68% от пазарувалите по интернет са закупили такива артикули.

На следващо място се подреждат поръчките, свързани с пътувания или хотелски резервации (33%), стоки за дома (31%) и покупките на билети за различни развлекателни събития (22,5%).

Хората от големите градове най-често са пазарували онлайн през тази година. Над 480 хиляди са реализираните стоки и услуги по интернет.

Според последни данни на Евростат за онлайн търговията в ЕС най-голям дял на онлайн купувачите е регистриран във Великобритания – 82 на сто от потребителите на интернет.

Следват Дания и Швеция, Германия, Люксембург и Финландия.

Най-висок дял от интернет пазаруването е било за дрехи и спортни стоки. Около половината от купувачите в Германия и Великобритания са си купили подобни стоки по електронен път.

В Швеция и Дания около 60% от онлайн потребителите са предпочели да напазаруват места за пътуване или почивка.

Купуването на книги, списания или електронни материали е най-силно разпространено в Люксембург и в Германия.

Най-ниско е потреблението на услугата "Пазарувай онлайн" в Румъния – 11 на сто от потребителите на интернет.

Не са малко и жалбите на европейските потребители срещу онлайн пазаруването.

Мрежата на европейските потребителски центрове ЕСС-Net, която обхваща 28-те страни на ЕС, е регистрирала за миналата година над 31 хиляди жалби за онлайн покупки.

В българската Комисия за защита на потребителите са регистрирани 537 жалби срещу електронни търговци, което е два пъти повече в сравнение с 2010 г. и четири пъти повече от 2009, съобщава БТА.

Водещи

Най-четени