37% от българите се притесняват от това, което ядат 17.11 | 20:17
Най-често обаче негативните съобщения не водят до промяна на хранителните навици
37% от от българите се безпокоят за качеството на това, с което се хранят.
23% пък заявяват, че проверяват калориите и хранителните вещества, вложени в продуктите. Близо половината, според анкетата на Евробарометър, посочват като проблем цените на храната.
Много по-висок е процентът на българите (84%), които по принцип изразяват безпокойство от хранителни отравяния. По този показател страната ни оглавява негативната класация.
Според проучването, гражданите на Европейския съюз се безпокоят още от пестициди в плодовете и зеленчуците, от вредното въздействие на консерванти и оцветители, както и от антибиотици и хормони в месото.
Темата в момента е особено актуална след като преди повече от година започна кампания за налагане отново на стандарт за производство на определени храни. Inews пирпомня, че вече е въведен стандартът „Стара планина“ за месо и месни продукти, а само преди дни от МЗХ представиха и стандарта за кашкавал.
Според проучването, възложено от Европейския орган за безопасност на храните, хората са склонни да се тревожат повече за химическото, отколкото за бактериалното замърсяване на храната.
На въпроса как реагират на информацията по въпроса за храните в медиите и в интернет около половината анкетирани заявяват, че негативните съобщения са причина за безпокойство, но не водят до промяна на хранителните им навици.
И все пак за голяма част от европейците храната и храненето са удоволствие, сочат резултатите от проучването на Евробарометър.
Водещи
-
„Виена Шьонбрун Оркестра“ с трети концерт в София
Австрийските музиканти пристигат с нов празничен репертоар и специална програма, вдъхновена от...
20.11 | 19:15
Най-четени
-
ГЕРБ предлага коледните добавки за пенсионерите, които са под прага на бедност, да бъдат 120 лв
. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
20.11 | 10:45
-
Служители в администрациите протестират в цялата страна, настояват за ръст на заплатите с 20%
Ирина Ангелова допълва, че ниските доходи ги принуждават постоянно да се лишават и да търсят...
20.11 | 11:45
-
Рецепционисти вече получават до 3000 лева, а хотелските мениджъри – до 120 000 евро годишно
Особено внимание той отделя на нарастващите заплати в бранша, които според него стоят в...
20.11 | 12:45
-
Колко дълго издържат яйцата в хладилника?
По-специално експертът по храните Закари Картрайт обясни колко дълго всъщност издържат яйцата...
20.11 | 11:59