37% от българите се притесняват от това, което ядат 17.11 | 20:17

Най-често обаче негативните съобщения не водят до промяна на хранителните навици

От Елена Коцева

 

37% от от българите се безпокоят за качеството на това, с което се хранят.

23% пък заявяват, че проверяват калориите и хранителните вещества, вложени в продуктите. Близо половината, според анкетата на Евробарометър, посочват като проблем цените на храната.

Много по-висок е процентът на българите (84%), които по принцип изразяват безпокойство от хранителни отравяния. По този показател страната ни оглавява негативната класация.

Според проучването, гражданите на Европейския съюз се безпокоят още от пестициди в плодовете и зеленчуците, от вредното въздействие на консерванти и оцветители, както и от антибиотици и хормони в месото.

Темата в момента е особено актуална след като преди повече от година започна кампания за налагане отново на стандарт за производство на определени храни. Inews пирпомня, че вече е въведен стандартът „Стара планина“ за месо и месни продукти, а само преди дни от МЗХ представиха и стандарта за кашкавал.

Според проучването, възложено от Европейския орган за безопасност на храните, хората са склонни да се тревожат повече за химическото, отколкото за бактериалното замърсяване на храната.

На въпроса как реагират на информацията по въпроса за храните в медиите и в интернет около половината анкетирани заявяват, че негативните съобщения са причина за безпокойство, но не водят до промяна на хранителните им навици.

И все пак за голяма част от европейците храната и храненето са удоволствие, сочат резултатите от проучването на Евробарометър.  

 

Водещи