България да реши проблема с качеството на въздуха, настоява Брюксел 24.03 | 13:55

Мерки за устойчиво и балансирано управление на „Натура 2000“ с помощ от еврофондовете, препоръчва еврокомисарят Кармену Вела

От Ростислава Иванова

България е една от страните-членки на ЕС, които имат проблеми с качеството на атмосферния въздух и трябва да намери правилните механизми за преодоляването им. Това призова еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела по време на работна среща в София с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Двамата са обсъдили европейската политика по околна среда, съобщи пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

От своя страна Василева е информирала госта, че страната ни е предприела както законодателни, така и хоризонтални мерки в това отношение. И е дала за пример стартираната вече Програма за енергийна ефективност, обновяването на обществения транспорт и проектът на столичното метро.

Василева е уверила еврокомисаря, че екологичната политика е сред приоритетите на страната, а МОС работи усилено по прогарване на интегрирани политики по околна среда сред другите сектори на социалния и икономически живот. "По този начин ще се постигне устойчив икономически и социален растеж", е подчертала Ивелина Василева.

Тя е поставила и акцент върху работата на министерството по преодоляване на съществуващите проблеми с отпадъците, за ускореното изграждане на нови регионални системи за управление на отпадъците на територията на цялата страна. Василева е запознала комисар Вела с мерките, включени в новия програмен период на Оперативна програма "Околна среда", като целта до 2020 г. е да се достигне до 50 % рециклиране на отпадъците.

 

Комисарят е обелязал още, че България притежава една от най-големите мрежи от защитени зони като част от европейската екологична мрежа "Натура 2000". Според него голямото предизвикателство пред страната е да намери балансиран начин за управление на тези територии. Съветът му е държавата да приеме мерки за устойчив начин на управление на природната мрежа, включително и чрез европейските екологични фондове.

Водещи

Най-четени