Всеки трети българин подава ръка на непознат в нужда 19.12 | 12:57

31% от хората у нас са помогнали на непознат през последната година

От Елена Кирилова

Всеки трети българин помага на непознати, сочи представително проучване на Световния дарителски индекс на КАФ.

Според най-голямото световно изследване на дарителството 31 на сто от българите са подали ръка на човек, когото не познават през произволно избран месец от годината.

Само през последния месец всеки десети българин е направил финансово дарение. Безвъзмездната помощ се оказва много по-популярна у нас, отколкото в Русия и Украйна, където даряват около 7% от населението.

Страната ни е изпреварена от държави като Словакия, където 37% от хората помагат на непознати. Преди нас са също Полша (28%) и Унгария (26%), съобщават от Фондация "Помощ за благотворителността в България”.

Доброволческият труд все още не се практикува от много хора в България. През последната година едва 4% от българите са се трудили безплатно в името на някаква кауза.

Целта на Световния дарителски индекс е да показва тенденциите в дарителското поведение на населението на 146 държави. Той покрива повече от 90% от населението на Земята.

Резултатите са получени на базата на анализа на три основни показателя - даряването на пари, на време и помагането на непознати.

Годишният доклад показва, че през изследваните 12 месеца хората по света са станали по-малко щедри в сравнение с преди. Като основна тенденция се очертава двойния спад в дарителството, което е породено от острия спад в благотворителните нагласи на света от 2011 г.

В световен мащаб хората, които даряват пари за добри каузи, занимават се с доброволчество или помагат на непознати, са по-малко, отколкото през 2007 г.

През 2009 г., след финансовата криза, беше отчетен спад в дарителството. Неговите стойности бяха възстановени през 2010 г., но година по-късно то отново спадна рязко.

Най-щедрите страни в света са Австралия, Ирландия и Канада. Извън челната тройка остават Нова Зеландия, САЩ, Холандия, Индонезия, Великобритания, Парагвай и Дания.

Жените са тези, които даряват повече пари, докато мъжете предпочитат да бъдат доброволци и да помагат на непознати.

Разлики в нагласите на различните поколения също има. Хората между 16 и 24 години е с 10% по-малко вероятно да дарят пари, в сравнение с хората над 50 години, сочат данните за последните пет години.

Първенците по даряване на пари са индийците. Там има 164, 5 млн. дарители. Най-голям брой доброволци има в САЩ - 105, 1 млн. души, докато в Либерия най-много хора помагат на непознати, цели 81% от населението.

Водещи

Най-четени