ДПС настоя политиците в НС да изразят ясна позиция за осъждане на насилието 12.11 | 10:48

Позицията на ПГ на Коалиция за България е да не се допуска толериране на нетърпимостта

От Мая Александрова

Парламентарната група на ДПС с декларация призова всички парламентарни групи да изразят ясна позиция на осъждане на прояви на насилие.

"Миналата седмица представих декларация от името на ПГ на ДПС, насочена срещу ескалация на ксенофобия, на етническа и религиозна нетърпимост. Имаше за цел да ангажира и други политически сили, защото от нашия политически език в огромна степен зависи и климатът в българското общество. Само няколко дни след неговото изявление станахме свидетели на поредица прояви на етнорелигиозна нетърпимост и омраза", заяви председателят на ДПС Лютви Местан.

"Тази сутрин бях във ВМА, на третия етаж, където се приемат най-тежките случаи. Там видях обезобразеното лице на един младеж на 27 години, който в момента се бори за живота си. Видях трагедията, изписана по лицата на неговите родители. Метин е жертва на омразата, на етническата и религиозната омраза в българското общество. За сетен път ДПС осъждаме проявите на насилие. Призоваваме всички парламентарни групи да изразят ясна позиция на осъждане на прояви на насилие и да призоват своите членове и симпатизанти да се разграничат от проявите на нетърпимост", добави Местан.

Той призова стотиците хиляди членове и симпатизанти да се въздържат от какъвто и да е друг отговор на подобни прояви на насилие и провокации.

"Обръщаме се към компетентните институции в България, от които очакваме бързо и качествено разследване. Ако тези прояви на насилие останат ненаказани, ескалацията на насилие ще се окаже неизбежна", посочи председателят на ДПС.

"Призивът към всички парламентарни групи е точно днес да се чуе ясната им позиция, защото можем да се делим политически, да имаме разминавания в политическите си позиции, но нямаме право да се делим по отношение на онези ценности в българската демокрация, които са в полето на общочовешките стойности”, каза Лютви Местан.

След това председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев изрази позицията на своята група в парламента.

"Позицията на ПГ на Коалиция за България е да не се допуска толериране на нетърпимостта, омразата и насилието на територията на България", посочи Станишев.

"Важно е всяка политическа партия да има ясна позиция за насилието – не само религиозното, но и като цяло, като израз на нетърпимост в нашето общество. Очаквам това да бъде направено и от парламентарната опозиция и други партии извън парламента. Станахме свидетели на обръщение от премиера и президента по темата. В страната се насажда страх, ксенофобия, омраза към бежанците и емигрантите. Тази омраза почива и върху реално напрежение в обществото от неизвестността и последиците от бежанската вълна", посочи Станишев.

"Нека си спомним традициите на толерантност на българското общество, с които толкова се гордеем – поне никой не ги отрича. Нека си спомним как България в много тежко време прие арменци. Едно от светлите неща е това, че нашата страна защити българските евреи и не допусна да бъдат експортирани в лагерите на смъртта. Това е нещо, с което България може да се гордее", подчерта председателят на Коалиция за България.

"Днес политическата, медийната, обществената среда основават ли се на същите идеи? За съжаление, в последните години в България все повече се насажда омразата и нетърпимостта не само по различния по етнически или верски признак – към всеки, който мисли по различен начин. Някои политически сили упорито насаждат, че всеки, който е на различно от тяхното мнение, трябва да бъде заклеймен публично. В последно време бяха направени списъци на журналисти и граждани, които се разграничават от протестите. Срам и позор на партиите, които се изразяват като европейски на думи", добави Станишев.

"За пръв път изпитваме такъв наплив на бежанци, затова трябва целенасочено действие на държавата. Трябва да е ясно, че хората, които бягат от война, ще бъдат приети, но ще има организираност и няма да се допусне българската граница да бъде преминавана безконтролно", заяви Станишев.

Водещи