Започва регистрацията на делегатите за избиране на патриарх 23.02 | 09:50

Началото ще бъде положено днес, от 10:00 часа, в Синодалната палата

От Александър Бакалов

Започва регистрацията на делегатите за Патриаршеския избирателен църковен събор. Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на Светия синод.

Регистрацията започва днес в 10.00 часа и ще се осъществи в Синодалната палата. Българската православна църква очаква най-малко 40 гости-представители на Поместните православни сестри-църкви. Те започнаха да пристигат на 22 февруари.

Сред клириците-чуждестранни гости се очаква в България да пристигнат предстоятелите: на Кипърската архиепископия - Негово Блаженство Хризостом II, архиепископ на Нова Юстиниана и цял Кипър; и на Чешката и Словашката митрополия - Негово Блаженство Христофор, архиепископ на Прага и митрополит на Чешките и Словашки земи; както и митрополити, епископи и други пратеници на останалите православни патриаршии, архиепископии, митрополии.

Всички богослужения са подготвени и Св. Синод призовава да се включим в тях с гореща и съборна молитва към Бога: Св. Дух да ни помогне в предстоящия най-висок избор – за патриарх на Българската църква. След завършека на патриаршеския избор, литията от сградата на Св. Синод ще се отправи към ПКСХП "Св. Александър Невски” през официален кордон, съставен от представители на всички армейски части в Република България.

Към края на интронизацията новият Български патриарх застава на патриаршеския трон, където по старшинство три пъти по двама митрополити-членове на Св. Синод едновременно ще възгласят трикратното "Достоин” за новия Български патриарх при редуване с клира - 3 възгласа "Достоин”, а след тях и хора с миряните – 3 възгласа "Достоин”.

Водещи

Най-четени