Започват масови проверки на ученическите пособия 31.08 | 15:36

3 вида наливен алкохол менте по морските барове, жалбите на потребители основно срещу плажни услуги

От Ростислава Иванова

Във връзка с новата учебна година Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки в цялата страна на стоките за ученици. Инспекторите ще следят за безопасността, коректното представяне на информацията за съществените характеристики и обозначаването на цените на облекла, обувки, учебници, учебни помагала, бележници, ученически лични карти, аксесоари и др. Това обяви днес на пресконференция председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Друг акцен на есенните проверки ще е спазване изискванията за забрана на продажбата на цигари и тютюневи изделия на лица под 18 години и на разстояние минимум 100 метра от училищата.

"Ще изследваме въпросите с нелоялните практики, несочени и към една друга уязвима група потребители, - хората от "третата възраст”, каза оше шефът на Комисията. Законът за защита на потребителите предвижда и по-сериозни санкции за икономическите оператори, които прилагат некоректни практики към уязвимите групи потребители.

По морето – дублирани резервации и заблуждаващи реклами за почивки

От КЗП отчитат, че в приемните им Черноморието от началото на летния туристически сезон са постъпили около 100 жалби и са проведени над 150 консултации с граждани. Жалбите са свързани най-често с оплаквания от предоставяни услуги в плажни зони, липса на информация за отдавани под наем моторни съоръжения, дублиране на резервации, несъответствия на условията с тези, обявени в интернет и др.", уточни членът на КЗП Константин Арабаджиев. Той увери, че Комисията е предприела действия по всички жалби, като на нарушителите са съставени актове.

Освен това анализът на работата на приемните е показал, че хората са търсили съдействие от КЗП два пъти повече за консултации за своите потребителски права, отколкото за съдействие по вече възникнал проблем.

Създават помирителни комисии за бързо решаване на потребителски спорове

Предстои създаването на секторни помирителни комисии към Комисията за бързо разрешаване на спорове между потребители и търговци от различни сектори на икономиката, членът на КЗП Константин Райков.

"Тъй като провеждането на помирителните производства зависи от доброволното участие на едната и другата страна по спора, КЗП планира да проведе информационни кампании, с които да запознае потребителите и фирмите с техните права и възможности, резултатите от провеждането им и силата на споразумението, което ще бъде подписано. Смисълът е тези комисии да работят ефективно”, подчерта Райков.

От КЗП отчитат още, че процентът на констатираните нарушения по отношение на общия обем извършени проверки спрямо предходни периоди намалява, което според експертите било в резултат на дългогодишния ефективен контрол. Значително са намалели случаите спрямо миналата година на констатирано предоставяне на туристическа услуга в некатегоризиран обект – с 50% по-рядко в сравнение с минали периоди.

От началото на сезона Комисията е извършила 2800 проверки в туристически обекти на територията на Черноморието. Съставени са 205 акта за нарушения като отсъствие на табели с категорийната символика или несъответствие на надписите за вида, наименованието и категорията на туристическия обект с посочените в удостоверението за категоризация; липса на цени и грамажи в лист и карт менютата в заведения, както и неподдържане на регистър на предявените рекламации. Установени са и случаи на липса на условия за обслужване на хора с увреждания в хотелите.

Затворени са 15 незаконни заведения по Черноморието

От началото на морския сезон КЗП е приложила мярката "временно затваряне” на 15 заведения по Черноморието поради липса на категоризация. Комисията е разгледала и 16 случая за предоставяне на туристически услуги, които не отговарят на изискванията за категорията на обекта.

Установени са и несъответствия при три вида спиртни напитки при проверките на наливния алкохол в нощните заведения по морето, съобщиха още от КЗП. При лабораторни проби е констатирано разминаване между обявения от производителя алкохолен градус и в информацията за вида на съдържанието на предния и задния етикет на бутилката. Взети са проби от 30 вида спиртни напитки (водка, ракия, уиски, бърбън, текила – български и от внос), като за 20 от тях са излезли резултатите. Извън трите вида фалшив алкохол, останалите съответстват на изискванията за физико-химични показатели за съответния вид, уверяват от контролния орган.

Комисията е забранила 13 нелоялни търговски практики в сферата на туризма това лято. По-голямата част от тях се изразяват в заблуда или премълчаване на информацията за вида на туристическия обект. За подвеждане на потребителите се счита например, "семеен хотел”, представян като хотел. Регистрирани са и случаи на провеждане на игри, при които потребителите трябва да закупят ваучери на значителна стойност, за да участват в разпределянето на безплатни екскурзии, като впоследствие не получават нито екскурзия, нито съответна алтернатива.

Невероятно, но факт: Чейнчбюрата са спрели да мамят с курса

Не са констатирани нарушения в табелите на чейнчбюрата за валутните курсове за деня при близо 100 проверени обменни бюра. Няма и данни за постъпили сигнали на потребители.

Проверени са 112 увеселителни съоръжения, сред които и 14 аквапарка. При 13 от обектите са установени несъответствия и са издадени 12 заповеди за временното им затваряне. 6 от заповедите са за отсъствие на важна информация за безопасната експлоатация на съоръженията в обекти на територията на София, Пловдив и Стара Загора. Други 5 заповеди са издадени за липсата на документи, доказващи съответствие с изискванията за безопасност на предлаганата услуга и касаят обекти в София и Варна.

Една заповед е отменена, след като търговецът е привел услугата в съответствие с изискванията. За останалите 74 обекта не са установени несъответствия, включително и при документалните проверки, отчетоха инспекторите от КЗП.

 

Водещи

Най-четени