Как ще бъде избран заместникът на митрополит Кирил? 09.07 | 14:25

По неписано правило заместник става друг митрополит от съседна епархия

От Елица Елефтерова

Светият синод се събира утре на заседание, на което предстои да определи дата, на която ще бъде извършено опелото и погребението на починалия днес Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, както и кой да заеме временно мястото му.

По неписано правило заместник става друг митрополит от съседна епархия. В случая тази функция може да бъде поета от Сливенския или Силистренския митрополит. Временно изпълняващият функцията на митрополит ще изпълнява тази функция за три месеца и една от задачите му ще бъде да организира избора за нов митрополит.

След това, според устава на Българската православна църква, Светият синод изготвя списък с т.нар. "достоизбираеми”. В този списък са събрани епископи от всички епархии, които отговарят на условията за получаването на митрополитското място (едно от изискванията например е да са били епископи поне 5 години).

От този списък епархийските избиратели ще посочат своя фаворит, който на следващо заседание на синода ще бъде утвърден като нов митрополит на Варненската и Великопреславска митрополия.

Най-четени